Jure Zubčić:”2,5 milijuna kuna se moglo uplatiti za linearni akcelerator, a ne da se građane moli da uplaćuju sredstva, dok vlast s javnim novcem radi što hoće!”

Aktualno 12. veljače 2021

Od subote 13. veljače pa sve do predizborne šutnje, u subotu 15. svibnja, dakle, idućih 91 dan, SDP-ov gradski vijećnik Jure Zubčić svakim će danom na svom Facebook profilu objavljivati što se moglo kupiti ili napraviti za 2,5 milijuna kuna koje je Grad Zadar kao pozajmicu dao nogometnom klubu Zadar.

– Iskustvo nam govori da se ti novci nikada neće vratiti Gradu. Pri izglasavanju pozajmice HNK Zadra, oporba nije imala povjerenja. Od svih automobila na svijetu, oni su kupili Mercedes, i nebitno je li kupljen na leasing ili na nešto drugo. Što se za te novce nije mogao kupiti kombi s kojim će djeca ići na utakmice ili se kupiti nogometna oprema za djecu slabijeg imovinskog stanja, kazao je Zubčić dodajući kako zna da Grad neće propasti zbog 2,5 milijuna kuna, ali i kako su  ovim primjerom jasno pokazali kako misle upravljati javnim novcem.

– S vlastitim novcem ovako ne raspolažu. A za javni novac nemaju osjećaj solidarnosti, nemaju osjećaj empatije, nemaju osjećaj za Zadar. Prijašnji milijuni utučeni u NK Zadar su završili u privatnim džepovima. Mogli smo za te novce obnoviti dvije kuće u Glini i Petrinji i nitko ne bi rekao niti riječi, ističe Zubčić pitajući se što se sve za 2,5 milijuna kuna moglo napraviti?

– Upravo zbog toga pokrećem vlastitu malu inicijativu gdje ću svaki dan na svom Facebook profilu objaviti po jedan primjer gdje je Grad mogao utrošite novce. Ukupno je to 92 dana, pa ću tako i sadašnjem gradskom poglavarstvu dati 92 primjera kako se može odgovorno postupati s javnim novcem. Ističe Zubčić pa dodaje kako ima puno primjera gdje se javni novac puno bolje mogao utrošiti.

– Uz to što su se novci mogli utrošiti za bolje uvjete treniranja i odlaženja djece na utakmice, novci su se na primjer mogli uplatiti i na račun na koji se skupljaju sredstva za linearni akcelerator? Gradonačelnik Branko Dukić je na čelu Lige protiv raka Zadar, a građani se mole da uplaćuju novce za aparat, dok on s javnim novcem raspolaže kako god hoće, govori Zubčić dodajući kako se za iznos pozajmice čak osam godina mogla financirati “Sigurna kuća u Zadru”.

Kao neki od prijedloga u iduća 92 dana na Zubčićevoj će se listi naći i dodatna ulaganja u učeničke i studentske stipendije koja trenutno iznose 2,4 milijuna kuna ili za financiranje nabave dodatnih obrazovnih materijala na koje se godišnje utroši također 2,4 milijuna Kuna. Zubčić kaže da se dio novaca mogao uložiti i u povećanje uskrsnica umirovljenicima na koje se godišnje potroši oko 600 tisuća kuna ili povećati iznos za socijalnu samoposlugu na koju Grad godišnje potroši 120 tisuća kuna.

– I svakako, pozivam i sve Zadranke i Zadrane da daju svoj doprinos. Jednostavno je. Zastanete na tren i zamislite kako bi vi utrošili 2,5 milijuna kuna za grad i ljude koje volite? – poručuje gradski vijećnik SDP-a.

Iva Ivanac, Zadarski.hr