Marasović pita Šikića: Na kojoj udaljenosti od Paklenice će se izgraditi pročistač?

Aktualno 18. ožujka 2021

Kada se rodimo naše tjelo sastoji se od oko 85 posto vode, starenjem udio vode u našem organizmu pada, no tokom cijelog životnog vijeka sadržaj vode u organizmu ne pada ispod 50 posto. Samo ova navedena činjenica nam dovoljno govori koliko je voda važna u našim životima, te se može jasno reći kakva nam je voda da smo takvi i mi sami.

Prva konferencija Ujedinjenih naroda koja je za temu imala važnost zaštite voda održana je još 1977. godine u Argentini (Mar del Plati). Tek 1993. godine nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju koja je održana u Rio de Janeirou, Opća skupština Ujedinjenih naroda rezolucijom je odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Svake godine za obilježavanje Svjetskog dana voda koristi se drugi moto, tako je prošle 2020. godine moto pod kojim se je obilježen svjetski dan voda bio „Vode i klimatske promjene”.

Ovu godinu se u Europskom domu u Zagrebu organizira obilježavanje Svjetskog dana voda webinarom na temu „Koliko nam znači voda?”, uz već napomenuti Europski dom u Zagarebu organizator ovog webinara je i Unicompost. Panelisti na ovom webinaru su Zoran Šikić – profesor na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Srđan Mažar – tehnički direktor Odvodnje Poreč d.o.o., te Barbara Čolić – Društvo istraživača mora 20000 milja. Vjerujemo da su panelisti pomno birani, naše Sveučilište je za ovu raspravu dalo najbolje što ima, rad gospođe Barbare Čolić i gospodina Srđana Mažara osobno ne poznajem, no ovo je prava prilika da gospodinu Šikiću postavimo nekoliko pitanja koja kao stručnjak u zaštiti voda može razjasniti na ovogodišnjoj panel raspravi.

1. Kao nositelj političke liste za Općinsko vijeće u Općini Starigrad koja je na tim izborima kao i svim ostalim od osamostaljenja naše države pobjedila, postavljam pitanje: Što je na području Općine Starigrad u proteklih 30 godina učinjeno po pitanju kanalizacijskog sustava te na kojoj udaljenosti od glavnog ulaza u biser cijelog Velebita – Paklenice, je udaljen projektom predviđen jedini pročistač otpadnih voda za cijelu Općinu Starigrad?

2. Kako cijenjenom profesoru na panel raspravi ne bi oduzimali previše vremena molim odgovor na još samo jedno pitanje. U vremenu dok je bio ravnatelj JU NP Paklenica, pa i vremenu mandata njegove nasljednice koliko računa za pražnjenje septičke jame kompleksa oko uprave Parka (kompleks se sastoji od uprave, poslovnice banke, caffe bara, prezentacijskog centra, te kampa koji prima i do 100 gostiju) se nalazi u arhivi Parka?

3. Ukoliko bude dovoljno vremena zanimljivo bi bilo čuti i odgovor kako projekt gradnje biološkog pročistača otpadnih voda nije identificiran u pripremi PARCS projekta (projekt financiran sredstvima Svjetske banke, na pripremi je sudjelovao i gosp. Šikić), a kasnije (kada gosp. Šikić više nije bio u tom projektu) su iz istog tog projekta osigurana sredstva za gradnju pročistača pokraj uprave parka, koji i danas uredno radi, te solarnih kolektora?

Zlatko Marasović,

kandidat koalicije SDP-AM-HSS-Centar-GLAS za župana Zadarske županije