Međunarodni dan obitelji

Aktualno 15. svibnja 2018

Premda smo svjedoci kako se definicije obitelji mijenjaju, jedno je konstanta: obitelj je osnovna društvena grupa čije se zajedništvo i predanost temelji ne samo na biološkim, već i socijalnim i psihološkim faktorima.

Zbog tako velike uloge koju obitelj ima za sve nas, potrebno je uvažiti njezin značaj, i to ne samo riječima, već i djelima. Jer, govora o obitelji je dovoljno. Dosta je definicija, slikovnica koje objašnjavaju pojam obitelji, nastupa  i referenduma u ime obitelji. Kao da mi ne znamo što je to obitelj i koliko je ona važna u životu svakoga od nas.

Istovremeno, nitko ne daje odgovor zašto se u Hrvatskoj smanjuje broj obitelji, što uzrokuje nasilje u obitelji, što stvara razorene i nesretne obitelji. Je li to možda nezaposlenost, potplaćenost radnika, pohlepnost banaka, frustriranost poduzetnika koji žongliraju kako  bi podmirili obveze, poreze i doprinose koje pred njih stavlja država?

Kao što je rekao pisac L. N. Tolstoj: „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.“

I umjesto  da se zalažemo za dostojanstvo obitelji, za čvršće, kvalitetnije i tolerantnije odnose u obitelji, za smanjenje broja pučkih kuhinja, beskućnika, blokiranih, čime bismo imali i zdravije društvo – bavimo se definicijom obitelji.

Stoga svim obiteljima, bile one patrijarhalne, višegeneracijske, moderne, jednoroditeljske , egalitarne, kao i svim bakama, djedama, braći, sestrama, roditeljima, kumovima, prijateljima – s nadom i odlučnošću da za obitelji u Hrvatskoj može i mora postojati bolje sutra, sretan 15. svibnja, sretan Međunarodni dan obitelji.

Vaš SDP