Okrugli stol ” ŽENE U RAZLIČITIM POSLOVNIM OKRUŽENJIMA”

Aktualno 6. ožujka 2020

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zadarske županije organiziralo je   okrugli stol „Žene u različitim poslovnim okruženjima“ koji  se je održalo danas u Maloj vijećnici Doma Županije a uvodnu prezentaciju održala je Mr.sc.Sandra Lordanić Lukavac. Iz izrečenog sadržaja izdvajamo

          

          

Svjedočimo generacijama žena koje očekuju lakši i ravnopravniji životni i poslovni put.

Područja ravnopravnosti u današnje se vrijeme analiziraju i mjere pokazateljima utjecaja i prisutnosti žena u područjima:

  • kapitala, tj. upravljanja,
  • zaposlenosti, tj. prava na rad,
  • moći, tj. političkog angažmana,
  • obrazovanja, tj. prava na cjeloživotnu edukaciju,
  • zdravlja, tj. doživljenja.

Kategorije koje su doživjele rast koeficijenta kvalitete su područje obrazovanja i područje doživljenja , dok sve ostale kategorije i dalje pokazuju nepovoljan trend i odnos naspram „jačeg spola“.

Društvo kao inicijativu naglašava  homogenost prilika za žene , no one danas raspoređene u djelatnostima državne i javne uprave, javnih poduzeća, privatnih trgovačkih društava i samostalnih poduzetnica generiraju nove različitosti u konzumaciji standarda rada i vlastitih razvojnih ambicija.

Prema  izričaju WEF-a (World Economic Forum-a ) da se ne bismo našli u poziciji „lose-lose“ izgradimo inkluzivnije i pravednije gospodarstvo. 

Mr.sc.Sandra Lordanić Lukavac