Sabljar Dračevac o potezu premijera: “Vrijeme je da se prestane razmišljati o osobnom interesu i napokon pokaže istinska ljubav prema građanima”

Aktualno 28. travnja 2017

Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković zatražio je razrješenje trojice Mostovih ministara.

Sve se dogodilo zbog neslaganja oko Agrokora. Premijer je odbacio sve kritike na račun ministra financija Zdravka Marića. Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu se složili s tim i premijer je odlučio da im tu više nije mjesto.

Komentirajući situaciju, kandidatkinja za županicu Zadarske županije kazuje nam kako se kao psihijatar ne mogu se načuditi općoj površnosti naših predstavnika.

Kako ocjenjujete potez Andreja Plenkovića, radi li se o nepoštovanju demokratske kulture?

Tko je političar? To je osoba kojoj smo poklonili povjerenje upravljanja našim, javnim dobrom. U povijesti RH imali smo samo jednu ministarsku ostavku političara. Ispričavam se, ne političara, političarke u uspješnoj Vladi Ivice Račana. Ministrica Ana Stavljenić Rukavina je podnijela ostavku za tvorničku grešku farmaceutske kompanije. Kao odgovoran premijer trebao je povući već dva ministra. Čak smatram da bi i ti ministri zbog dobrobiti države morali imati morala i sami podnijeti ostavku.

Smatrate li da se Vlada stavlja na “klimave noge” isključivo radi interesa krupnih kapitalista, u ovom slučaju Ivice Todorića i Agrokora?

Desnica i desni centar uvijek se vežu uz krupni kapital pa onda mi moramo plaćati njihove skupe pogreške. Nedavno smo imali primjer s bankarskim sektorom gdje je Islanska vlada jedina zaštitila svoje građane. Nedavno je Sabor donijeo Lex Agrokor, a sada se zbog istog ruši Vlada. Problem je slojevit, kroz njega vidimo bolest hrvatskog društva. Osvrnimo se malo na razdoblje izglasavanja lokalnih proračuna i to proračuna za izbornu godinu. Vidjeli smo niz klijentelističkih stranaka su čvrsto stajale uz vlast tri godine da bi odjednom rekle kako ta vlast više ne valja. Hrvatska je u dubokim problemima. Nije li vrijeme da se prestane razmišljati o osobnom interesu i da se napokon pokaže istinska ljubav prema građanima i zemlji?

Držite li da bi bilo bolje raspisati nove izbore ili ići na preslagivanje Vlade?

Teško mi je odgovoriti na to pitanje. Građanima je stvarno više dosta izbora. S druge strane, građanima se ne sviđaju niti ljudi koji ih predstavljaju. Osobno prezirem razinu licemjerstva unutar parlamenta. Interesantno je kako svi zakoni treniraju strogoću na lokalnim izborima, ali nitko se nije usudio definirati datum parlamentarnih izbora, oni se uvijek biraju na nove četiri godine. Smatram da bi svi izbori trebali biti provedeni u jednom propisanom danu, a pravila koja vrijede na lokalnim izborima trebaju vrijediti i na parlamentarnim izborima.

 

Izvor: Antena Zadar