SRCEM ZA ZADAR Marko Vučetić udario po Dukiću, aferi Mercedes, školi na Bokanjcu, uređaju za zračenje te poziva ‘zadarsku dicu‘ na četvrtu industrijsku revoluciju!

Aktualno 16. veljače 2021

Pod motom “Srcem za Zadar” Marko Vučetić, bivši saborski zastupnik, filozof i teolog, ide u borbu za gradonačelničku poziciju na predstojećim lokalnim izborima kao nezavisan kandidat na listi koalicije SDP-a i Akcije mladih.

Kao zamjenik za gradonačelnika, na ovoj će se oporbenoj listi naći predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta.

– Dosadašnji lokalni izbori uostalom kao i svi izbori počivaju na obmanama i iluzijama koje pretvaraju mjesta i države u kopije, a ne originale. Zadar je danas bolna, izigrana, besmislena i kruta kopija, a nikako nije original jer su mu oduzete emocije. Stoga je i moja motivacija da se kandidiram za gradonačelnika proizašla iz ljutnje, kazao je Vučetić na predstavljanju svoje kandidature održane u utorak na Forumu. Rekao je kako je njegova ljutnja motivirana mnogim primjerima, od kojih je istaknuo posljednju zadarsku “aferu Mercedes”.

– Grad Zadar bira između linearnog akceleratora i pozajmice propalim klubovima, a iz tih pozajmica se kupuju Mercedesi. Grad Zadar je izabrao Mercedes umjesto zdravlja građana, ako netko želi živjeti u tom gradu i ako ne osjeća ljutnju on je kopija koja živi u kopiji od grada, istaknuo je Vučetić dodajući kako želi motivirati sve građane koji žele vidjeti budućnost Zadra koja skrbi te budućnost grada koji je sretan, solidaran i koji je obilježen četvrtom industrijskom revolucijom.

– Mi se nalazimo pred izazovima umjetne inteligencije, a u gradu nedostaje elementarna inteligencija. Nemamo biološke organizme koji predstavljaju politike a da nose inteligenciju. To su sve kopije od ljudi, kopije od političara i grada, i koji su grad pretvorili u kopiju od vlastite izigrane besmislene nutrine koja je potpuno pokorila i izigrala grad, kazao je Vučetić dodajući kako njegova kandidatura počiva na animiranju građana i građanske svijesti.

– Ako građani izaberu mene za gradonačelnika onda će se u Zadru pobuditi pozitivne emocije, nećemo birati između Mercedesa i linearnog akceleratora nego će u Zadru linearni akcelerator biti nužnost. Sadašnja kampanja oko toga da građani solidarno prikupljaju sredstva za linearni akcelerator ujedno je i poticajno što znači da u postoje građani koji osjećaju i znaju što je plemenito, ali je ujedno i razotkrivajuće za sadašnje političke strukture i sadašnjeg gradonačelnika koji je kao liječnik izabrao Mercedes, rekao je Vučetić dotičući se i afere koja se tiče gradnje škole na Bokanjcu.

– Gradonačelnik Dukić je kao građanin izabrao, ne da se izgradi gradska škola na Bokanjcu, već je prepustio školu crkvi. Tako je politizirao crkvu, a od nadbiskupa očekuje podršku na izborima. Djeca se u tu školu upisuju ne zato što je to gradska škola već zato što je to politizirana volja nadbiskupa i religizirana volja gradonačelnika koji to ne umije biti, kazao je Vučetić napominjući da ako građani ne osjećaju ljutnju i izigranost na ta dva primjera onda Zadar više neće biti utvrda HDZ-a već će biti još gore – kopija te utvrde.

Vučetić je spomenuo kako se Zadar konstantno urušava i kako više ne možemo imati zadarske ministre, jer su brojni izigrali tu poziciju, već samo državne tajnike.

– Svi oni koji su u stanju probuditi pozitivne emocije koji osjećaju grad i shvaćaju da je srce izbor iz kojeg nastaju najplemenitije stvari iz koji se rađa budućnost i središte iz kojeg nastaje solidarnost, skrb i sretan grad, glasat će za ovu opciju koja ne krije vlastite različitosti nego ih pojačava. To je opcija koja je sadržana i od aktivista i od različitih stranačkih opcija i od mene kao nestranačkog kandidata, rekao je Vučetić ističući kako je ono što bi Zadar trebao biti u originalnom smislu, sadržano u ovoj političkoj opciji koja se identificira s „dicom zadarskom”.

– Svatko tko se osjeća djetetom zadarskim i tko to želi biti, te svatko tko osjeća odgovornost prema budućoj djeci Zadra ima priliku osloboditi vlastite emocije, izgraditi sebe kao građanina Zadra i ovaj grad prepustiti budućnosti i četvrtoj industrijskoj revoluciji, rastu humanosti, a ne izigranosti i otuđenosti jednog Mercedesa, zaključio je Vučetić.

Razgovori s mogućim koalicijskim partnerima su i dalje u tijeku te bi se u idućim danima mogla pojaviti još neka nova imena na listi zadarske oporbe.

 

Predstavljanju Vučetića kao kandidata za gradonačelnika Zadra prisustvovao je i Daniel Radeta (SDP) koji je kazao kako je njihovo ujedinjenje zapravo nadstranačka priča te je pozvao sve koji to žele da im se pridruže. Ante Rubeša (Akcija mladih) je istaknuo kako Vučetića vidi kao gradonačelnika svih Zadrana, a ne samo pripadnika njegove stranke. Poručio je i kako se nitko tko radi u HDZ-ovom sustavu ne treba bojati za radna mjesta jer ako na čelu grada budu oni koji će raditi transparentno i „srcem za Zadar”, stvarat će se potreba za novim radnim mjestima.

 

Iva Ivanac, Zadarski.hr