Zaključci konvencije ŽO SDP-a Zadarske županije: Socijaldemokracija je u krizi

Aktualno, Press 9. veljače 2015

Dijeli nas nepuna godina do novih parlamentarnih izbora. Vjerujem u  mudrost rukovodstva SDP-a koje će sve snage i energiju usmjeriti prema ponovnoj pobjedi – kaže predsjednica ŽO-a, Renata Sabljar Dračevac.

Na sedmoj sjednici Županijskog odbora SDP-a govorilo se o aktualnoj situaciji u stranci te su usvojeni zaključci nedavno održane stranačke konvencije kojoj je domaćin bio upravo županijski SDP. Na temu “Socijaldemokracija u današnjem društvu“ vrlo otvoreno je izlagalo nekoliko SDP-ovaca, upozoravajući kako se socijaldemokracija mora vratiti svojim korijenima.
O situaciji u stranci razgovarali smo, upravo nakon prihvaćanja zaključaka ove konvencije na Županijskom odboru, s njegovom predsjednicom Renatom Sabljar Dračevac.
– Na sedmoj sjednici Županijskog odbora usvojili smo zaključak vezan uz Izvještajno-tematsku konvenciju Županijskog odbora SDP-a. Govornici na konvenciji složili su se da je danas socijaldemokracija u krizi. Nije to slučaj samo kod nas, već u cijeloj Europi. U Europskoj uniji, od 28 država, socijaldemokratske stranke participiraju u samo pet vlada. Greška je socijaldemokratska rješenja od prije 25 godina primjenjivati i danas. Vlada osjećaj političke nemoći i apatije, a kao rezultat toga sve je manja izlaznost građana EU na izbore. Priču o gospodarstvu preuzeli su konzervativci, ljudske slobode su preuzeli liberali, a ekološke probleme zeleni. Socijaldemokracija je u krizi i kao ideologija- kaže Sabljar Dračevac, te o onome sto bi trebalo učiniti da budu politička opcija kojoj građani vjeruju dalje pojašnjava: Socijaldemokracija je u dvadesetom stoljeću uredila europsko društvo i našla model boljeg života. Danas kaskamo, iduća generacija političara mora naći nove političke saveznike i prevladati trenutnu situaciju u EU u kojoj socijaldemokratske stranke, kao najveći doseg, mogu računati na mjesto mlađeg partnera u vladi. lzborna baza socijaldemokrata su građani, kada smo u poziciji i opoziciji trebamo zastupati interese ove velike grupacije koja je pokleknula pred naletom liberalnog kapitalizma koji počiva na korupciji kaže predsjednica Županijskog odbora.
Unatoč prihvaćenim zaključcima na sjednici Županijskog odbora, pitali smo je kakve su po njoj šanse da SDP pobijedi na idućim parlamentarnim izborima, trebaju li ipak veće promjene da osvoje još jedan mandat? -Dijeli nas nepuna godina do novih parlamentarnih izbora. Vjerujem u mudrost rukovodstva SDP-a koje će sve snage i energiju usmjeriti prema ponovnoj pobjedi na parlamentarnim izborima – zaključuje Sabljar Dračevac.

Sabljar Dračevac: Ne treba gledati što nas razlikuje
Poznato je da između gradske i županijske podružnice SDP-a ne vladaju osobito idilični odnosi, dapače svako malo čuju se price o zategnutim odnosima .između predsjednice Gradskog odbora Sabine Glasovac i predsjednice ŽO-a Renate Sabljar Dračevac. O tome kakva je trenutno suradnja gradskog i županijskog ogranka, Sabljar Dračevac kaže:
– U svakoj obitelji ima različitih gledišta i različitih načina rješenja istog problema. Ne treba gledati sto nas razlikuje, već se treba usmjeriti ka zajedničkom cilju. GO Zadar ima mnoštvo svojih specifičnosti i svoj krug ovlasti. Županijska organizacija ima svojih specifičnosti kao i svoj djelokrug ovlasti. Dobro je kada svi zajedno djelujemo sinergistički, pojačavamo učinak jedni drugima i tada je rezultat znatno bolji – kaže čelnica ŽO-a, demantirajući tako postojanje nesuglasica.

 

Autor: Marina Vlakić (Zadarski list)