Zašto je pao rebalans na Pagu: “Proračunski manjak je 27, a Grad je dužan oko 30 milijuna! Za neke od njih je gradonačelnik izravni krivac!”

Aktualno 31. prosinca 2020

Dobili smo reagiranje grupe gradskih vijećnika Paga koji objašnjavaju što se dogodilo na sjednici Gradskog vijeća i zbog čega je „pao rebalans” gradskog proračuna. Njihov dopis objavljujemo u cijelosti

Grad Pag dužan je temeljem pravomoćnih presuda cca 30 miliona kuna i to: poduzeću Raj d.o.o. za zemljište u Košljunu, Božidaru Joviću za Olimpic centar u Pagu na području Lokunje, poduzeću Jadrankamen radi radova na mostu Katine u Pagu. Zbog toga trenutačni proračunski manjak iznosi preko 27 milijuna kuna.

Gradonačelnik Ante Fabijanić je direktan krivac radi spora s Raj d.o.o. i Jadrankamenom, a sudionik je aktivnosti koje su dovele do plaćanja presude Božidaru Joviću. Naime, do spora za zemljište u Košljunu ne bi ni došlo da je gradonačelnik obavijestio vijećnike o nagodbi koju je predložilo Državno odvjetništvo da se raskine ugovor o prodaji te da se vrate sredstva investitoru dok se nisu potrošila. Isključivo je njegova odluka da se sredstva zadrže i potroše, te je njegova krivica što danas plaćamo i glavnicu i kamate za više nego dupli iznos, što nije konačno, jer kamate kroz period otplate i dalje rastu.

Do spora sa Jadrankamenom ne bi ni došlo da je gradonačelnik postupio po cesiji koju je potpisao te uplatio iznos za kamenoklesarske radove direktno Jadrankamenu, a ne izvođaču radova. Presudom koju je Grad Pag iz tog razloga izgubio plaćen je trostruko veći iznos za isporučeni kamen.

Nismo prihvatili rebalans proračuna za 2020. godinu jer je predložen na način da 5 radnih dana prije Nove godine predviđa 13 milijuna kuna prihoda, što je u odnosu na izvršenje proračuna do 30.11. više od 50% iznosa te je isti nemoguće realizirati. Na taj način vrijeđa i svoje koalicijske partnere te nas vijećnike jer laže da će se isti uspjeti realizirati. Takvim prijedlogom nitko ne zna za što glasa, nego se daje mogućnost manipulacijama.

Uz ovakav se prijedlog rebalansa, koji nismo prihvatili, izvanredno uklapa gradonačelnikova objava. Proziva oporbu da radi protiv interesa Grada Paga, a njegovi koalicijski partneri nisu glasali za Prijedlog Proračuna za 2021. godinu, koji su izradili, a gradonačelnik predložio.

Upravo u cilju razvitka Grada Paga smo prihvatili Proračun i stavili naglasak kroz amandmane na uređenje plaža i šetnica, izrade projektne dokumentacije kao preduvjet investicijama, te socijalnu skrb u ovim teškim vremenima. Neistina je tvrdnja gradonačelnika da je u Prijedlogu proračuna predviđeno 1,4 milijuna mogućih državnih sredstava za dječja igrali sredstava za dječja igralište i da će se smanjenjem stavke onemogućiti takav prihod. Isto tako je prihvatio sugestiju SDP-a da se poveća potpora za uređenje Doma zdravlja Pag i dolazak dječjeg pedijatra, te da se ta sredstva skinu sa stavke dječjih igrališta, da bi u konačnici odbio podnesene amandmane.

Prozivajući nas za politička previranja očito zaboravlja da je on bio inicijator neizglasavanja proračuna, rušenja gradonačelnika iz redova HDZa i Paške stranke, političkim spletkama, obmanama i prevarama. Ali, o prethodnim navodima „njegovi“ mediji ne pišu ništa.

Iznos za rad Radio Paga je predviđen u Proračunu za 2021. godinu , te se plaće mogu isplatiti početkom siječnja. Podsjećamo gradonačelnika da je njegova ideja da se Radio Pag uredi kao internet radio, toliko o brizi za radio.
Koliko je transparentan Proračun kako kaže gradonačelnik, vidi se kroz prijedlog rebalansa u kojem se na kraju godine ubacuju potpuno nove stavke, a postojeće su probijene te se istim „peglaju“.

Smjena direktorice Čistoća d.o.o. kojemu je Grad Pag osnivač, koja jedina od gradskih firmi posluje pozitivno, govori o pokazivanju mišića na štetu Grada i građana. Gradonačelnik je utrošio silnu količinu energiju da ne dođe do izglasavanja proračuna, što je razumnom čovjeku teško shvatiti. Unatoč njegovoj destrukciji, oporba je omogućila funkcioniranje i razvoj Grada u predstojećim godinama.

Tragično je da gradonačelnik u teškim i tmurnim vremenima covida i potresa „igra“ na ovakav način. Previše je, iako znamo od koga dolazi.

Pag, 30.prosinca 2020. Oporbeni vijećnici koji su izglasali proračun: Željko Maržić, Dražen Crljenko (Paška stranka) Toni Herenda, Dario Grašo (SDP) Domagoj Vičević, Edo Komadina, Veljko Pernar (nezavisni vijećnici)

Izvor: Zadarski.hr