Mikin optužio Milanovića za nedemokraciju i zanemarivanje Zadra!

Press 11. svibnja 2012

Da nezadovoljstvo vrhom stranke tinja već neko vrijeme jasno je pokazala i stranačka konvencija održana u hotelu Kolovare, kada je Željko Mikin žestokom retorikom govorio o premijeru i odlukama vrha stranke

 

(Autor: Duško Pucar – VOX TJEDNIK)

 

Verbalnu pljusku od strane predsjednika stranke Zorana Milanovića kad im nije dozvolio smjenu šefice ŽO-a, struja starijih SDP-ovaca, uglavnom iz GO-a stranke, nije zaboravila.
Da nezadovoljstvo vrhom stranke tinja već neko vrijeme jasno je pokazala i stranačka konvencija održana u hotelu Kolovare, kada je Željko Mikin žestokom retorikom govorio o premijeru i odlukama vrha stranke.
Naime, Mikin je za govornicu izašao tek na kraju konvencije, kada već nije bilo novinara (posljednja novinarka napustila je konvenciju baš uoči njegovog govora), pa njegovu govoru nismo ni svjedočili, ali naš izvor sa konvencije prepričao nam je ukratko o čemu je Mikin govorio.

Jedan kandidat

Spominjao je da je izrazito loše što SDP ima samo jednog kandidata za predsjednika stranke, odnosno Zorana Milanovića, oštro su usprotivio izmjenama Statuta stranke koje je nazvao nedemokratičnim te ocijenio da idu ka nedemokratičnosti stranke. Također, izrazio je svoje nezadovoljstvo jer je, kako je rekao, Zadarska županija, odnosno SDP u županiji izuzetno loše prošao u kadrovskoj križaljci novoga premijera – kazao je naš izvor.

Sam Željko Mikin ove nam tvrdnje zapravo nije niti potvrdio, niti demantirao.

Stojim iza svojih riječi koje sam rekao na konvenciji. No, konvencija je bila mjesto gdje je sve to trebalo izreći, a svaki drugi način i značenje od mene kao potpredsjednika ŽO-a bio bi neprimjeren, pa i ovako u medijima. Pokušajte u tajništvu stranke zatražiti izvještaj sa konvencije pa vidite što sam pričao – kazao je Mikin, uputivši nas na tajnicu, Omerku Šarić Frantin, koja nam je, pak, rekla da njegov govor u izvještaju nije niti – zapisan.

Konvenciju nismo snimali, imali smo zapisničarku koja je zapravo bilježila samo zaključke, ne i diskusiju, pa tako niti izjavu Željka Mikina – rekla nam je Šarić Frantin koju smo zamolili da nam, budući je i sama nazočila konvenciji, prepriča što je Mikin rekao.

Znam da je nešto vezano uz Statut i druge teme, ali ne mogu baš precizirati što je Mikin govorio – kazala nam je Šarić Frantin.

Što zapravo iza svega stoji?
Upućeni tvrde da je čašu strpljenja prelila odluka Milanovića, ne o kadroviranju nakon izbora ili kandidaturi za predsjednika stranke, nego upravo ona o izmjenama Statuta, po kojoj predsjednike županijskih ogranaka može smijeniti samo Predsjedništvo stranke.
To im, zapravo, onemogućava da na lokalnoj razini mogu napraviti išta kontra dugogodišnjeg im trna u oku, predsjednice Županijske organizacije Renate Sabljar Dračevac.
Jednom su već pokušali iskoristiti nedorečenost Statuta da ju smijene, odnosno činjenicu da je ona kao šefica potekla iz GO-a, pa su odluku namjeravali spustiti na razinu organizacije iz koje predsjednica i dolazi.

Izglasavanje nepovjerenja

No, podsjetimo, sve je stopirao predsjednik Milanović budući su parlamentarni izbori već bili pred vratima.
Osim ove opcije, druga opcija je izglasavanje nepovjerenja od strane dvije trećine članova Županijskog odbora, što bi automatski značilo nove izbore za predsjednika ŽO-a.
Ovakva odluka, doznajemo, došla je zbog problema ne samo u zadarskom ŽO-u, nego i u drugim stranačkim organizacijama u Hrvatskoj, pa je Milanović potencijalne probleme presjekao odlukom da o smjeni odlučuje Predsjedništvo.
No, nepodršku Milanovića njihovom naumu stariji SDP-ovci okupljeni oko Svetka Šarića, Željka Mikina i Ingrid Antičević Marinović očito nisu zaboravili, a ovakvi potezi zapravo su možda i potezi očajnika jer osim Antičević Marinović, nijednom zadarskom kadru nije ukazano povjerenje od strane vrha stranke, dok s druge strane ugled Renate Sabljar Dračevac stalno raste.
Posljednja vijest je da je potvrđeno imenovanje predsjednicom Povjerenstva za psihijatriju Ministarstva zdravlja, a o njoj u superlativima priča još nekoliko SDP-ovih ministara i ljudi iz vrha stranke.