U ukupnim prihodima hrvatskog gospodarstva, Zadarska županija sudjeluje sa samo 1,69 posto!

Press 15. ožujka 2012

Ukupni prihodi gospodarstva Zadarske županije i dalje su u padu, jer su u istom razdoblju rashodi povećani za 1,8 posto. U pozitivnom smislu grupu gospodarskih subjekata predvode područja: trgovina na veliko i malo, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te djelatnosti pružanja smještaja

autor: Siniša Klarica (Zadarski list)

 

 

Gospodarska slika Zadarske županije uklapa se u ne baš ružičastu sliku aktualnoga ekonomskog stanja u cijeloj zemlji. To potvrđuje i analiza gospodarskih kretanja Zadarske županije u razdoblju siječanj – rujan 2011. koju je prekjučer objavila Hrvatska gospodarska komora u Zadru.

Iako je u prvih šest mjeseci 2011. zabilježen blagi rast prihoda od 0,4 posto u odnosu na prvu polovicu 2010. godine, sumarni izvještaj FINA-e za razdoblje siječanj – rujan pokazuje pad ukupnih prihoda za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Jednostavnije, ukupni prihodi gospodarstva Zadarske županije i dalje su u padu, jer su u istom razdoblju rashodi povećani za 1,8 posto. U pozitivnom smislu grupu gospodarskih subjekata predvode područja: trgovina na veliko i malo, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te djelatnosti pružanja smještaja. Negativnu sliku predvode područja: prijevoz i skladištenje, poslovanje nekretninama, građevinarstvo i preradivačka industrija.

Ekonomska slika uspješnosti nije se prelila u gospodarske zone

Ako se te dvije slike usporede s onom na državnoj razini gdje su ukupni prihodi su povećani za 7,1 posto, ali i rashodi za 5,6 posto dolazimo do zanimljivog podatka da u ukupnim prihodima gospodarstva cijele države Zadarska županija sudjeluje sa svega 1,69 posto.

Istina, u pojedinim područjima, poput pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, taj je omjer znatno veći. Samo u ta dva područja, ostvareno je 6,21 posto ukupnih prihoda cijele države. Dodatno je zanimljivo da preradivačka industrija s udjelom od samo 1,24 posto prihoda cjelokupne preradivačke industrije RH, ima sektore koji odskaču od prosjeka. To je npr. proizvodnja proizvoda od gume i plastike koja ostvaruje 15,35 posto ukupnih prihoda svojeg sektora na državnoj razini.

U nizu zanimljivosti iz analize iščitava se i ona o  odlasku poduzeća iz užeg područja grada Zadra u okolicu. Naime, ekonomska slika uspješnosti nije se prelila u  novoosnovane gospodarske zone. Unatoč pozivanju na proizvodnju i činjenici da u tom “izlasku” prevladavaju proizvodne djelatnosti, prihodi se i dalje u najvećim dijelom ostvaruju u gospodarskim subjektima sa sjedištem na području Grada Zadra. Kad Županiju podijelimo po ostvarenom prihodu dolazimo do toga da je 65,90 posto ostvareno u Zadru. Slijedi Biograd na Moru sa 6,41 posto i Poličnik sa 4,14 posto ostvarenog prihoda. Na drugu stranu, negativnu sliku potkrepljuje podatak da su ukupni prihodi koje ostvaruju poduzeća u užem dijelu Grada Zadra, smanjeni 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

50.566 zaposlenih

Investicije je najčešće spominjana riječ koju ovih dana izgovaraju članovi Vlade čiji se resori izravno naslanjaju na gospodarstvo. Investicije su dodatno pale za 9,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2010., ali u Zadarskoj županije njihova vrijednost je porasla za četiri posto. Najviše se ulagalo u područjima prijevoz i skladištenje, u poslovanju nekretninama i djelatnostima pružanja smještaja, a po namjeni ulaganja prednjače ulaganja u uvoznu i domaću opremu, gdje je zabilježen i najveći rast u odnosu na prošlu godinu.

Zanimljivo je kako kriza, a prije svega smanjenje prihoda, nije rezultirala smanjenjem broja zaposlenih i smanjenjem plaća. Zaposlenost je, prema HGK-a rasla 1,0 posto, a plaće za 1,2 posto. Prosječna isplaćena plaća u iznosila je 3.992,05 kn ostavši tako na prošlogodišnjoj razini. Velike su razlike izmedu pojedinih odjeljaka djelatnosti i u pogledu radnog intenziteta te prosječnih plaća. Prihodi po zaposlenom u prvih devet mjeseci 2011. variraju od 142.229 kuna u odjeljku popravak i instaliranje strojeva i opreme do 940.474 kune u odjeljku proizvodnja proizvoda od gume i plastike. Prosječna isplaćena mjesečna neto plaća kretala se u rasponu 3.402 kune, u proizvodnji tekstila do 5.319 kuna, u proizvodnji proizvoda od gume i plastike. U Zadarskoj županiji zaposleno je 50.566 ili 0,72 posto više negoli na kraju rujna prošle godine. Dakako, riječ je o prijavljenim radnicima, dok je krajem rujna ove godine zabilježeno 8.880 nezaposlenih što je 6,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Već u listopadu, podaci govore o smanjenju nezaposlenosti na području cijele županije, osim u Obrovcu i Gračacu.