Unutarstranački izbori u SDP-u održat će se 12. svibnja

Press 17. ožujka 2012

– SDP je najjača stranka u Hrvatskoj, ali i stranka koja u izboru članova, delegata i vodstva ima najdemokratskije i najotvorenije kriterije – rekao je Milanović napominjući kako vlast kvari i stvara imperijalnu oholost kod svakoga.

Piše: Petar Grubišić (Večernji list)

Unutarstranački izbori za predsjednika ili predsjednicu SDP-a održat će se 12. svibnja, a izborna stranačka konvencija 2. lipnja ove godine. To je danas na sjednici odluči Glavni odbor SDP-a.

– To će biti neposredni tajni izbori, svaki član SDP-a glasa po principu kako se glasa na građanskim izborima. Glavni odbor donio je i odluku o sastavu i izboru središnje izborne komisije, a od predsjedništva stranke zatražio je da izvrši analizu potreba dopuna i izmjena statuta. Razlog za to je što smo sada stranka koja je odgovorna za državnu vlast – rekao je Josip Leko naglašavajući kako u SDP-u nema nikakve automatike što se tiče izbora čelnih ljudi stranke.

– Svi članovi SDP-a su u bubnju osim onih koji nisu platili članarinu – dodao je Leko ističući kako svi članovi SDP-a imaju sedam dana kušnje u kojima će odlučiti hoće li se ili neće kandidirati za najviše stranačke funkcije.

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović obraćajući se članovima na početku sjednice Glavnog odbora, naglasio je kako je SDP socijalno lijeva i liberalna stranka, ali ne i neoliberalna.

– Ako smo liberalni ne znači da smo bezdušna i prokapitalistička stranka po svaku cijenu. Naprotiv, to znali da one slobode koje vrednujemo i koje želimo uživati, uživaju i drugi – rekao je Milanović, te se dotaknuo aktualnih gospodarskih problema.

Govorio je i o aktualnim problemima hrvatskih brodogradilišta, naglašavajući kako je brodogradnja hrvatska tradicija.

– Za probleme brodogradilišta odgovorna je do sada svaka vlast. Rješavanje tog problema zapalo je nas. Nikada teži zadatak. Ne smijemo gubiti na njima, jednostavno moramo okrenuti taj trend – istaknuo je Milanović.

Nije mogao, iako izravno nije spomenuo ime tvrtke, da se ne osvrne i na problem radnika Diokija koji već šest mjeseci nisu primili plaću.

– Boli me kada gledam ljude koji u privatnim tvrtkama prosvjeduju, štrajaku i doslovno, budući da svi žive u gradu, nemaju ništa osim svoje plaće – rekao je Milanović napominjući da oni kao vlast s jedne strane moraju biti empatični i sućutni, ali s druge strane odlučni i kritični u nekim stvarima.

– Svjesni smo da je vlast odgovornost i teret i da moramo paziti da ne stvaramo presedan koji će cijelu Hrvatsku učiniti slabom – dodao je je Milanović.

Kada su stranački izbori u pitanju, naglasio je Milanović, SDP je uvijek je po demokratskoj proceduri prednjačio i bio na visini zadatka.

– SDP je najjača stranka u Hrvatskoj, ali i stranka koja u izboru članova, delegata i vodstva ima najdemokratskije i najotvorenije kriterije – rekao je Milanović napominjući kako vlast kvari i stvara imperijalnu oholost kod svakoga.

– Moramo cijelo vrijeme biti svjesni toga, jer je to važno kad vidimo što se događa kad se stranke vode nedemokratski i autoritarno. Na kraju se svi okrenu svi protiv svih – neizravno je Milanović prokomentirao što se događa u najjačoj oporbenoj stranci.