Zadar uvodi prirez!

Press 15. ožujka 2012

Nismo htjeli, dugo smo odolijevali, međutim, situacija je takva da moramo povući tu nepopularnu i neželjenu mjeru, kaže gradonačelnik Vrančić, dodajući da prijedlog odluke o prirezu porezu na dohodak za sedam dana ide na Gradsko vijeće

autor: Teuta Babajko (Zadarski list)

 

 

Grad Zadar uvodi prirez! Porez na dohodak, kojeg je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić nazvao socijalno najpravednijom mjerom u kriznim vremenima, iznosit će 12 posto, a primjenjivat će se od 1. travnja. Prirez se uvodi zbog smanjenja prihoda u gradskom proračuna kao posljedica nepovoljnih gospodarskih kretanja uzrokovanih krizom na svim razinama. Očekivana naplata prireza na godišnjoj razini uz stopu od 12 posto, iznosila bi 20 milijuna kuna.

– Nakon dugotrajnih razmišljanja za i protiv te raznih analiza, ipak smo se odlučili na uvođenje prireza porezu na dohodak. Nismo htjeli, dugo smo odolijevali, međutim, situacija je takva da moramo povući tu nepopularnu i neželjenu mjeru, kaže gradonačelnik Vrančić dodajući da prijedlog odluke o prirezu porezu na dohodak za sedam dana ide na Gradsko vijeće.

Kroz nekoliko godina krize, kako pojašnjava Vrančić, drastično su se smanjili prihodi u gradskom proračunu. Na apsolutnoj razini smanjenje iznosi 80 do 100 milijuna, što je oko 25 posto od ukupnog proračuna na prihodovnoj strani.

– Rast PDV-a, koji nismo uračunali u proračun, dodatno će povećati naše troškove za 3,5 do 4 milijuna kuna. Zbog izmjena zakona o porezu na dohodak i zbog povećanja neooporezivog dijela plaće, također, će nam se smanjiti prihodi. Procjenjujemo da ćemo tu godišnje izgubiti oko 5 do 6 milijuna kuna. Uz to, već sada je jasno da se planirani proračun u nekim stavkama neće ostvariti, prije svega tu mislim na komunalni doprinos, porez na promet nekretnina i porez na dohodak, govori Vrančić ističući da su ti prihodi u prva tri mjeseca ove godine drastično smanjeni.

Da bi nadoknadio smanjenje prihoda i povećanje rashoda u gradskoj blagajni, Grad Zadar je umjesto uvođenja prireza, mogao rezati rashodovnu stranu koja je proteklih godina smanjena za 100-tinjak milijuna kuna.

– Naša je procjena da bi daljnje smanjivanje rashodovne strane vodilo urušavanju postignute razine javnog standarda. Morali bismo ukinuti naknade za novorođenčad, uskrsnice, stipendije, subvencije za privatne dječje vrtiće… To bi bilo drastično, tako da smo radije išli na uvođenje prireza, kaže Vrančić žaleći što Zadar nije mogao ostati jedan od rijetkih gradova koji nema prirez.

Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za financije u Gradu Zadru, kaže da je od 1994. godine do danas oko 280 gradova i općina u Hrvatskoj uvelo prirez. 

– Posljednjih godina za 15,6 posto smanjio se prihod od poreza na dohodak. To nas je motiviralo na uvođenje prireza. Najpravednije je da oni koji ostvaruju najviše prihoda, plaćaju i najveći prirez, kaže Perić.